Rob Fransman 

 


Nog warmer!

P
ff, het gaat nog warmer worden in Israel, zo lees ik op het onvolprezen joods.nl. Niet alleen in Israel uiteraard, de hele wereld warmt op.

Ik ben geen klimaat-scepticus. Je moet wel gek zijn wanneer je niet wilt zien dat het klimaat verandert. Gelukkig gebeurt er wel het een en ander tegen de opwarming van de aarde. Allerhande machines worden zuiniger, over de hele wereld worden vraagtekens gezet bij al te intensieve veeteelt en inderdaad zou treinreizen een stuk goedkoper moeten worden opdat al dat vliegverkeer over kleine afstanden minder wordt. Verstandige mensen denken na of er iets aan de opwarming gedaan kan worden. Dat gaat vast wel lukken. Daar hebben we wetenschappers voor.


Over de klimaatmaatregelen in Nederland maak ik me beurtelings kwaad of ik moet er om lachen. Het maakt me woedend dat windmolens het landschap volledig verpesten. Die krengen zijn voor niemand goed behalve voor de boeren die hun land verhuren. De verplichte 100 km/h vanaf maart volgend jaar is futiel en maakt me aan het lachen. 0,7% vermindering aan stikstof-uitstoot betekent dat er maar liefst 75000 woningen gebouwd kunnen worden. Die wetenschap toch, in het niet wonderbaar? Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te zien dat dat dat alleen op papier klopt.


De media zaaien onnodig paniek. Soms wordt dat belachelijk. Zo besteedde Nieuwsuur een heel item aan dames met een heuse klimaatdepressie. Ohhh, wat hebben die meisjes het zwaaaaarrrr  Ik moest er van huilen. Van het lachen.

Terwijl ik dit schrijf wordt er in Madrid vergaderd door 29000 dames en heren die het beste met ons voor hebben. Eens worden ze het niet want ze verschillen van mening over wat goed voor het gewone volk is. Waar ze het wel over eens zijn is dat hun aanwezigheid een vliegreis rechtvaardigt. Tja, George Orwell zei al dat alle dieren gelijk zijn en sommigen dieren nog gelijker dan anderen.


G
retha de Heilige is er ook, ze kwam met de catamaran. De TV lustte er wel pap van. Zoveel zich verdringende fotografen vechtend voor het beste plaatje van dit ietwat autistische meisje! Pure hysterie naar mijn smaak. Negen eeuwen geleden begonnen de kruistochten uit pure hysterie. Daar doet me de verering van Gretha aan denken. Dat uit de kruistochten weinig goeds voortkwam kwam weten ze vandaag in Jeruzalem nog. En zo ben ik weer terug in Israel. Want hoogstwaarschijnlijk komt daar de oplossing van het klimaatprobleem vandaan. Er wordt daar nu al meer water gerecycled dan in de rest van de wereld samen.

* Tekening Sancta Gretha komt van Twitter met dank aan https://twitter.com/DonArturito

7/12/2019


Spaar me voor deze volgers

Facebook en Instagram zijn aan mij niet zo besteed maar Twitter gebruik ik graag. Voor mij is het  een onuitputtelijke bron. Wanneer je de juiste mensen volgt geeft Twitter toegang tot interessante artikelen die ik zonder dat medium nooit had gelezen. Of tot prachtige schilderijen van schilders waar ik nooit van heb gehoord. Zo volg ik bijzonder graag ene Mordecai (@MenschOhneMusil) die me kennis laat maken met heel veel prachtig werk. Aanrader!


Helaas is Twitter ook een open riool waar idioten ergerlijk venijn spuien. Of eigenijk, was het maar een riool, want rioolslib wordt uiteindelijk gezuiverd, maar rommel op Internet blijft heel lang rondzweven. Wat is het toch jammer dat een op zich zelf prima medium verpest wordt door reacties van mensen die, veilig verstopt achter hun toetsenbord, geen enkele rem kennen.

Soms zijn het antisemieten, gelukkig niet altijd. Maar onveranderlijk zijn ze vol haat tegen autoriteit, wettige gekozen vertegenwoordigers en/of de maatschappij in het algemeen. Bijna altijd onder het pseudoniem van een zogenaamd lollige naam..


Zelf twitter ik ook. Af en toe met bijval voor iets dat ik heb gelezen, of een - in mijn ogen - goed idee. Ik retweet graag rake tweets van mensen die ik volg. Hoe meer mensen zo’n tweet lezen hoe beter! En soms wil ikzelf iets kwijt. Zo liet ik een paar dagen geleden mijn ergernis blijken over het feit dat na tien jaar ongebreideld marktdenken van de kabinetten Rutte, zowat alles in Nederland slecht functioneert. Onderwijs, politie, zorg, defensie, belastingdienst, enzovoorts. Om van de stikstof-ellende en de hypocriete milieumaatregelen maar niet te spreken. Kortom, het was een nijdig tweetje dat meer dan 10.000 maal is bekeken. Nogal wat mensen waren het met me eens. Leuk hoor, hoewel ik schrok van de reacties. Daar kwam me toch een venijn bij kijken! Veel van die reageerders (reaguurders volgens Geenstijl) hebben bij hun naam een Nederlands en Israelisch vlaggetje. ’Ben het maar niet met me eens,’ dacht ik. Die identificatie met Israel van sommige ultra-rechtse lieden kan me gestolen worden. Net als die van de Ajax-supporters trouwens, maar dat terzijde.


Sinds kort verschijnen mijn schrijfsels op joods.nl. Dat zie ik als een kawod (eer). Op Twitter linkt de website naar zichzelf als @Dutchjews. Redacteur van de site is Joop Soesan. Zowel de website als Joop zelf tooien zich op Twitter met een Israelisch en een Nederlands vlaggetje. Daar hebben ze het volste recht toe. Joop is buitengewoon thuis in Israel maar is geworteld in Nederland. Ook daar heeft hij zijn vaste basis. Kijk, dan zijn die vlaggetjes zinvol.


Maar als vlaggetjes als symbool worden gebruikt om te laten zien dat de PVV of Forum voor Democratie je favoriete club is, laat dan de Israëlische alsjeblieft weg.

3/12/2019

november 2019
De Appel valt...


                                                                                                                                                                                                                                                                                        


           
           


In 2011, vrij kort na het Demjanjuk-proces maakte regisseur Rinske Bosch in opdracht van de Joodse Omroep een serie films over hoe opvolgende generaties in Joodse gezinnen met elkaar leven. Een van de zes films ging over mijn dochter Vivian, mijn kleindochter Noa en mezelf. Al eerder maakte de Wereldomroep een film van de reis die Noa en ik maakten naar Polen, op zoek naar de sporen van Demjanjuk. Van die film is op Youtube een stukje van drie minuten te zien. Maar tot mijn verwondering en vreugde staat de Appel valt, de familie Fransman nog onverkort op internet.

De familie Fransman gemist? Start met kijken op NPO Start