Het Demjanjuk Proces

 

Het Blog

Deze maand (november 2019) is het tien jaar geleden dat het proces tegen John Demjanjuk begon. De Wereldomroep bestaat al niet meer sinds 2014 en wat ik indertijd schreef staat al lang niet meer online. Maar de kopiëen heb ik bewaard en ik besteedde een regenachtige zondag om er één handzaam PDF-file van te maken. Hier staat mijn  Demjanjuk blog voor de RNW.pdf (7,4 mb)


Iwan (John) Demjanjuk

stond in Munchen terecht van november 2009 t/m mei 2011. Niet aaneengesloten natuurlijk. Men dacht toen dat het het laatste proces tegen een oorlogsmisdadiger uit WOII zou zijn. Dat was het niet. Er zijn daarna nog enkele processen gevoerd, waarvan er een of twee tot een veroordeling hebben geleid. Zelfs nu in oktober 2019 worden nog processen tegen zo’n 29 daders voorbereid. Of het echter daadwerkelijk tot veroordelingen van inmiddels 90-jarige misdadigers gaat leiden is nauwelijks een vraag. De Duitse justitie maakt geen haast en die schoften worden wel oud maar hbben niet het eeuwige leven.


Vanwege zijn gevorderde leeftijd had de rechtbank bepaald dat Demjanjuk 3 dagen per week in de rechtszaal hoefde te verschijnen. In totaal duurde het proces tot aan de uitspraak zo’n 90 dagen verdeeld over meer dan 25 zittingen. Ik was mede-aanklager in het proces en woonde alle zittingen bij. Voor de Wereldomroep hield ik een blog bij waar na afloop van het proces Uitgeverij Verbum een boekje van heeft gemaakt. De omroep is inmiddels wegbezuinigd en de RNW-website van het internet verdwenen. De meeste van de stukken die ik schreef staan in het boekje.

Aan het einde van het proces maakten een aantal mede-aanklagers gebruik van hun recht hun eigen requisitoir uit te spreken. Het mijne staat hier: Plädoyer.pdf.


Tot mijn verwondering is mijn boekje nog best aardig verkocht. Bij uitgeverij Verbum is het nog te bestellen.