Vier redenen waarom ik tegen stem

 


Volgens velen is het verdrag met Oekraïne een onbetekenende handelsovereenkomst.  Zal best, maar ik maak van de gelegenheid gebruik om het fascisme in dat land aan de kaak te stellen en stem tegen. Om vier redenen:


1. Bogdan Khmelnytsky

Op het biljetje van 5 Grivna, wettig betaalmiddel, staat de kop van deze Oekraïense volksheld. Khmelnytsky, kozakkenleider uit de 16de eeuw, wordt vereerd door de Oekraïners vanwege zijn opstand tegen de Poolse overheersers. En passant vermoordden zijn troepen honderdduizenden Joden.  Voor de Oekraïners speelt dat geen rol. Integendeel, in Kiev staat een enorm monument ter ere van deze aarts-antisemiet.  


2. Stepan Bandera

Nog zo’n Oekraïense volksheld maar dan van recentere datum.  Bandera was een overtuigde antisemiet. In Lliv staat zijn standbeeld prominent op het belangrijkste plein van de stad. Bandera’s rol in WW2 is vaag. Zijn bendeleden vochten zowel voor als tegen de nazi’s. Vast staat dat de Wehrmacht de hulp van Bandera’s vrijwilligers graag gebruikte bij de vernietiging van de sjtetls. Jaarlijks,  op Bandera’s geboortedag, organiseert de neonazi partij Svoboda een fakkelmars. De vrijheidslievende leden marcheren dan opgewekt met hun vlag met (ietwat gewijzigd) hakenkruis.


3. Iwan Demjanjuk

In de Oekraïne wordt de veroordeelde kampbewaker vereerd als een held. Tijdens zijn proces woonden Oekraïense supporters regelmatig een procesdag bij. Onnodig Oekraïens te spreken om hun onverholen antisemitische opmerkingen te begrijpen. Tachtig procent van de kampbewakers waren Oekraïners. Quote van Sobibor-overlevende Thomas Blatt: “we waren banger voor de Oekraïners dan voor de SS.”


  1. 4.Om alles wat Bart Schut in het NIW van 12 maart schrijft.


28 maart 2016