Om niet

Va
n de week werd bekend dat Mathijs van Nieuwkerk en zijn DWDD-ploeg dat rare koningslied plugden uit de goedheid van hun hart. Uit Oranjeliefde zeg maar. Ze deden het niet voor geld, echt niet, heus niet.


De maker van het lied is niet betaald, de zangers kregen geen cent en toch kostte het liedje 550.000 Euro. Waaraan en waarom dat geld is uitgegeven zal nooit bekend worden want de mensen van de NPO bijten liever hun tong af dan het eerlijk te vertellen. Gedwongen door de WOB publiceerde de NOS toch een staatje maar alle bedragen waren pesterig weggelakt. Maar daar stonden helemaal geen bedragen. Daar stond om niet. Waarom dan zo geheimzinnig?  Raarrrr…


En ook weer niet raar. Wel of niet betaald, de Oranjes hebben kennelijk marketingtrucs nodig om zichzelf te promoten. En hun slaafjes bij de NPO werken daar graag aan mee. Of moeten daar aan meewerken, kan ook.  De publieke Tv-zenders zwelgen in de gratis propaganda voor Nederlands rijkste familie.


Dat liedje kostte vijf en een halve ton en verder werd er nog 1,3 miljoen uitgegeven aan de koningsspelen, het droomboek en het dankfeest voor de oude koningin. Eigenlijk geen geld, voor zo’n grootse gebeurtenis.


Dat het feestje zo goedkoop was, was te danken aan de NPO. Die deed het om niet, boekhouderstaal voor gratis. Zoals ze iedere scheet van de koninklijke familie gratis uitzenden.


Ach dat koningshuis van ons. Wie wordt nou niet blij van die gezellige Oranjes die ons volk zo’n fijn gevoel van saamhorigheid geven?


Dinsdag wordt in de miljoenennota bekend gemaakt dat het echtpaartje er 60 ruggetjes per jaar bijkrijgt. Belastingvrij uiteraard, het moet niet te gek worden. Ma krijgt ook wat meer maar moet het met een zuinige 24.000 Euro doen.

De totale kosten van het Koninklijk Huis zijn volgend jaar 40,5 miljoen. Veel geld, maar daar krijgen we ook heel veel voor terug.


Wat precies? Tja…

Ik denk dat WA populairder zou zijn als hij ook eens – net als de NPO - zou zeggen: ik doe het om niet. Bij mij in ieder geval wel.
13 september 2015